DAGBOEK VAN EEN ADVISEUR: VARIATIE, VRAGEN & VOLHOUDEN

Maandag
Kwart voor negen op kantoor; veel gedaan dit weekend behalve echt uitgerust. Een goede espresso helpt.Guido, waarmee ik overleg heb, is wat verlaat: ongelukop de A12. Even later alsnog aan de slag. Vorige week de eerste bijeenkomst gehad van een uitdagend traject waarin we bedrijven, instellingen en politiek van een flinke gemeente bijeenbrengen rondom het thema ‘duurzame ontwikkeling’. Deelnemers zijn enthousiast en hebben goede ideeën, maar er zijn ook veel vragen en verschillende belangen. Hoe te zorgen dat er een collectief ontstaat waarin de juiste mensenverantwoordelijkheid pakken? Hoe het gezamenlijke belang te laten prevaleren? Waar de regie aan hen telaten en waar zelf te sturen op een goed resultaat? Ingewikkelde vragen, die zowel van ons als adviseur een zekere mate van bescheidenheid vragen ten aanzien van onze eigen opvattingen en tegelijkertijd een doortastende regie in het proces van het realiseren van een goed resultaat. ’s Middags ‘de hei’ op voor een 24-uurs sessie met ruim twintig specialisten van twee afdelingen die sinds kort intensief moeten samenwerken. De deelnemers zitten er uitgeblust bij en beide leidinggevenden komen later. Lekker begin, dit wordt geen abc’tje! Met pijn en moeite krijgen collega Ida en ik ze in subgroepen aan de slag. Het daaropvolgende plenaire gesprek gaat goed, maar niet snel. We lopen achter op schema, maar stoppen toch om zeven uur. Vanavond komt er namelijk nog eenoutdoorbureau dat ze op een heel andere manier gaat bezighouden met samenwerkingsvragen. ’s Avonds in de bar nog lang met de leidinggevenden in discussie: wat speelt er nou echt en hoe kan deze club een stap verder komen. Ik twijfel over het programma. Vooralsnog maar even niet omgooien, is de conclusie.

Dinsdag
Om 8:30 met de groep verder waar het gister ophield; na vijf minuten een spontane interventie van een van de twee hoofden die ook mij verrast. Maar met de goede impact. Ik pak er dus op door: stoppen met geneuzel over een onsje meer of minder ‘uniforme werkwijze’ en met elkaar in gesprek over wat hen als professionals bezighoudt. Waar loop je tegenaan en wat heb je nodig: persoonlijk, van elkaar en van de leiding? Er ontstaat steeds meer bereidheid om kleur te bekennen. Kijk, zo komen we ergens! Na een geheel geïmproviseerde tweede dag hebben we zowel verdieping bereikt als concrete vervolgacties uitgewerkt en vertrekt de meerderheid zeer tevreden. Misschien toch weer accomplished. Snel naar huis voor een vlugge hap en dan even lekker knallen op het hockeyveld.

Woensdag
Even iets minder ‘in actie’, maar aan de slag met het betere ‘denkwerk’. Werken aan een paar presentaties voor een belangrijke klant. Interessante organisatie- en besturingsvragen liggen daar. Wel of niet reorganiseren in verband met ontwikkelingen in de keten? Hoe te zorgen voor een betere besluitvorming in het landelijk managementteam? Neigt men toch niet teveel naar oplossingen in de structuur en hoever ga ik daar dan in mee? Tussendoor de herinnering van de deadline van ons magazine. Dat zal wel weekendwerk worden, want vanavond nog een conference call over een lead bij een klant, met complexe vragen, waar ik twee collega’s ga introduceren.

Donderdag
Nog een stevige tweede slag maken aan die presentaties. Daarnaast een conferentie van volgende week voorbereiden. Ga een groep juristen flink creatief bezig laten zijn die dat helemaal niet gewend zijn, dat kan zomaar fikse weerstand oproepen. Daarom goed nadenken over de juiste toon. ‘s Avonds weer fanatiek trainen, want we wachten nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen.

Vrijdag
Start-up met collega Marjolijn van stevig HR-project. Het herinrichten van het functiehuis bij een grote uitvoeringsorganisatie van het rijk. Hoe op een slimme manier omgaan met meer functiedifferentiatie? Wat te doen om daarbij sterk stijgende loonkosten te voorkomen? Hoe de organisatie goed te betrekken zonder Poolse landdagen? Wat gaat Marjolijn doen en wat doe ik zelf? Samen de eerste stappen goed voorbereiden. Tegen zessen zetten we er een punt achter: tijd voor een heerlijk glas Salentein Malbec Reserve. Morgen weer een dag, helaas niet alleen voor privé… ●

Tags:

One Response to “DAGBOEK VAN EEN ADVISEUR: VARIATIE, VRAGEN & VOLHOUDEN”

  1. Stein van Engelen Says:

    Leuk geschreven en geeft een goed beeld waar jij je meebezig houdt en hoe intens je het beleeft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: